Monday, October 21, 2013

Kari Ikan Merah - Masakan Tradisi Melayu Melaka



Jom cuba resepi dari Negeri Hang Tuah pula. Biasanya kita dengar asam pedasnya sangat sedap, kuahnya berlinang-linang! Apa kata kita cicipi resepi Kari Ikan Merah. Rempah karinya dibuat sendiri, dan tidaklah sesukar mana... Kalau dulu memanglah berpeluh dibuatnya sebab kena giling, tapi sekarang semuanya di hujung jari, hanya tekan saja butang pengisar.... grrrrrrr.... rempah kari siap untuk dilebur dalam kuali!




kari ikan merah masakan tradisi melayu melaka 1






Nampak tak warnanya tu.... inilah hasil rempah kari kisar sendiri, memang warna kunyit hidupnya kelihatan kuning menyerlah!







kari ikan merah masakan tradisi melayu melaka 2






Resepi asalnya menggunakan ikan bawal hitam, tapi Amie tak ada ikan tu, jadi Amie gantikan dengan ikan merah. isi ikan merah sebenarnya tawar, jadi elok benarlah dimasak kari supaya meresap rempah-rempahannya ke dalam isi ikan yang lembut ini. Amie masak satu ekor, dari kepala sampai ke ekornya, dan kebetulan beratnya 1kg.










kari ikan merah masakan tradisi melayu melaka 3






Kepalanya Amie ratah seorang diri! Suka sangat matanya tu.Okey, Amie kongsikan resepinya di bawah ini.






Resepi : Kari Ikan Merah (Resepi asal : Kari Ikan Bawal Hitam)


Sumber : Masakan Tradisi Melayu Melaka - Norbi Husin






Bahan-bahan:


1 ekor ikan sederhana besar


1/2 cawan minyak


1 biji kelapa - ambil 1 cawan patinya


10 helai daun kari


2 biji bendi


1 biji terung


1 biji tomato


sekepal kecil asam jawa - ambil airnya 2 cawan


garam secukup rasa






Bahan giling lumat - Amie kisar:



15 tangkai cili kering



3 camca besar ketumbar


2 camca besar jintan manis


1/2 camca besar jintan putih


1 inci halia muda


3 inci kunyit hidup


1 inci belacan bakar






Bahan untuk menumis:


1/2 camca besar biji sawi


1 ulas bawang putih - tumbuk


1/2 camca besar jintan manis


1/4 camca besar jintan putih







kari ikan merah masakan tradisi melayu melaka 4






Cara:


1. Ikan dibersihkan, kemudian dikerat 3 - Amie kerat 6 sebab saiz ikan panjang


2. Panaskan minyak di dalam periuk, tumis biji sawi berserta bawang putih dan jintan yang telah ditumbuk.


3. Masukkan semua bahan yang telah digiling, kacau sehingga garing, masukkan air asam jawa. Biarkan hingga mendidih.


4. Tomato dan bendi dipotong dua. Terung dibelah empat.


5. Masukkan ikan, sayur-sayuran, garam, pati santan dan daun kari ke dalam periuk. Masak hingga kuah mendidih, Angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment