Saturday, April 5, 2014

Elmalı kurabiye




 


 


Elmalı kurabiyeler doğum günü sofrasından...

Elmalı kurabiye her daim favorimdir, sitede elmalı kurabiyeler yoğunlukta onlar da çok güzeller ama yine de ara ara kendimce denemeler yaparım. Bu sefer de hamuruna nişasta, pirinç unu ve tam buğday unu ekledim, ölçülerini yaparken oluşturdum, sonuçta kıyır kıyır nefis bir kurabiye oldu, o gün de çok beğenildi. Ben de unutmadan ölçülerini not ettim:)








Elmali kurabiye

Malzemeler:


  • 175 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

  • 1 türk kahve fincanından az sıvıyağ

  • 1 çorba kaşığı yoğurt(tepeleme-1/2 kahve fincanından biraz fazla)

  • 1 adet yumurta

  • 2-3 çorba kaşığı toz şeker

  • 1 su bardağının yarısına gelmeden nişasta, üzerine 1/3 kadar pirinç unu, bardağı tamamlayacak kadar tam buğday unu

  • Ayrıca 2 su bardağı kadar un(az gelirse ilave edersiniz)

  • 1 paket kabartma tozu



İç harcı için: 3-4 elma, 1 kahve fincanı toz şeker, 1 çay kaşığı tarçın, çekilmiş ceviz

Hazırlanışı: Öncelikle elmalı harç hazırlanır, rendelenmiş elmalar şekerle birlikte pişirilir, ocaktan alınca tarçın ve dövülmüş ceviz eklenir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.


Hamuru için olan malzemeler karıştırılır, nişasta-pirinç unu-tam buğday unu karışımı eklenir, azar azar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamura top şekli verilerek üzeri örtülüp 20 dk bekletilir.


 


Hamur merdaneyle çok kalın olmayacak şekilde açılır, kareler kesilir (ben kenarı tırtıklı kare kalıbımla kesiyor, çok rahat oluyor, ya da ruletle karelere kesebilirsiniz) ortasına elmalı harçtan yerleştirilir, iki ucu üst üste kapatılır, tepsiye dizilir. 180 derecede ısınmış fırında pembeleşene dek pişirilir. Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.


 
 Not: Ben akşamdan kurabiye hamuru ve iç harcını hazırladım, şekil verdim, tepsiye dizdim, üzerini streç film ile kapatıp beklettim, (ertesi gün dolaptan çıkardım fırın ısınana kadar oda sıcaklığında beklettim) pişirip soğuyunca üzerlerine pudra şekeri eledim.



 



No comments:

Post a Comment