Tuesday, September 3, 2013

Patates Kavurma



patates kavurma 1



Bunaltıcı sıcaklar tam gaz devam ederken, akşam yemeği için hayalimi süsleyenler buzdolabından çıkma zeytinyağlı, beyaz peynir, kavun, karpuz, dondurma oluyor haliyle. Bazen de hafif bir sıcak aperatif ve yanına soğuk bir içecek. İşte patates kavurma böyle bir kurtarıcı aperatif. İster kahvaltıya sıcak olarak, ister akşam yemeğine soğuk olarak yapın, her iki halini de seviyorum ben.


Malzemeler:

- 4 adet orta boy patate

- 1 adet büyük boy soğan

- 2 yemek kaşığı sıvıyağ

- 4-6 adet kornişon turşu

- tuz, karabiber, kırmızı pul biber, susam


Yapılışı: Patatesler soyulup yıkandıktan sonra tencereye alınarak üzerini geçecek kadar su konulup tuzlu suda haşlanır. (Ben haşlamadan önce küpler halinde doğrayarak tencereye alıyorum, böylece sıcakken doğramak daha kolay oluyor.) Çatal batırarak pişip pişmediği kontrol edilerek çok fazla haşlamadan (yoksa dağılabilir) tencereden alınır ve suyu süzdürülür. Haşlanmış patatesler küpler halinde doğranarak soğumaya bırakılır. Büyükçe bir tava alınarak sıvı yağ kızdırılır ve yarım ay şeklinde doğranmış soğan ilave edilerek sotelenir. Soğanlar hafif pembeleştiğinde jülyen (uzun uzun) şekilde kesilmiş kornişon turşu ve doğranmış patates eklenerek 5 dakika kadar birlikte çevrilir. Tuz ve baharatları da ilave edilerek ister sıcak, ister soğuk olarak (ama benim favorim sıcak) servis edilir.


No comments:

Post a Comment