Thursday, October 31, 2013

Kitap Okuma İstatistikleri - Kitap Reklamları



kitap okuma istatistikleri kitap reklamlari 1
İlginç bulduğum bir şey duyduğumda ya da gördüğümde mutlaka fotoğrafını çekiyorum. Bu bende bir alışkanlık haline geldi. Blog yazmakla doğrudan ilgisi olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Gördüğünüz fotoğraf, bir alışveriş merkezinin tuvaletinden...

Evet, yanlış duymadınız.

Girişte, lavaboların bulunduğu kısımda ve dahi kabinlerin içinde, anne ve çocuk gelişimiyle ilgili bir kitabın reklamını yapmakta olan bir tuvalet burası...

Hayatımda ilk kez rastladığım ve ''Başka yer mi yok?'' diye epeyce yadırgadığım için olayın fotoğrafını çekmekten kendimi alıkoyamamıştım.

Ancak, şu an yadırgamaktan tamamen vazgeçmiş durumdayım, hatta destekliyorum.

Neden mi?

2012 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu ''kitap okuma verileri''ne rastladım bugün...

Ülke genelinde durumumuzun ne kadar vahim olduğuna siz de bir bakın lütfen:

Kitap; ülkemizdeki ihtiyaç maddeleri sıralamasında tam 235. sırada yer alıyormuş!

Şaşırmaya devam edelim mi?

Türkiye'de ''günde'' en az 5 saat TV izlenirken, kitap okumak için ''yılda'' sadece 6 saat vakit ayrılıyormuş.

Bu rakamlar 1 kişinin 10 yılda sadece 1 kitap okuması ve 1 kişinin kitap için yılda 1 TL ayırması demek aynı zamanda!

Diğer verilerin sıralaması şöyle:

Kitap Okuma Oranı: Yüzde 4

Dergi Okuma Oranı: Yüzde 4

Gazete Okuma Oranı: Yüzde 22

Radyo Dinleme Oranı: Yüzde 24

Ve...

Televizyon İzleme Oranı: Yüzde 95

Bu yüzdeye minumum düzeyde katkıda bulunmuş olsam da televizyonu el birliğiyle zirveye taşımışız.

Alkışlar hepimiz için!!!

Peki, kitap okuma konusunda diğer ülkelerde durum neymiş?

Bir Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, bir Türk 10 yılda 1 kitap okuyormuş (İzninizle burada artık bir ''Yuh'' demek istiyorum). Bir Norveçli kitap için yılda 137 dolar harcarken, Türk yalnızca 0.45 dolar harcıyormuş.

Ancak...

Türkiye genelinde 1434 kütüphane olmasına karşın, kahvehane sayımız 600 bin imiş!!!

Rakamların, aradaki uçurumun ve ne halde olduğumuzun farkında mısınız?


Tweet






Memohon maaf dan memberikan kemaafan



memohon maaf dan memberikan kemaafan 1


Memohon maaf dan memberikan kemaafan | MEMBERIKAN kemaafan merupakan pengorbanan terbesar dalam hidup manusia. Ia juga bakal menentukan sama ada kita mampu mengekalkan sebuah persahabatan atau terus mempunyai musuh yang berkekalan. Walaupun kemaafan sesuatu yang kelihatan mudah, hakikatnya ia tidak semudah yang dijangka. Apatah lagi, apabila pelakunya telah melakukan sesuatu yang mengguris perasaan dan maruah diri. Memohon maaf juga bukan perkara mudah. Ia menguji maruah diri. Apatah lagi memohon maaf itu sendiri seolah-olah mencabar ego diri untuk mengaku salah dan silap kepada orang lain.

Ia sesuatu yang hanya mampu dilakukan oleh mereka yang sanggup menerima kesilapan diri sendiri sekalipun ia mungkin hal yang memalukan. Aidilfitri ini merupakan peluang terbaik untuk kita semua melakukannya, sama ada memberi maaf atau memohon maaf. Benarlah, kita tidak mampu melupakan kejadian tertentu yang telah berlaku sepanjang perhubungan kita dengan individu lain. Bagaimanapun, memberi dan memohon maaf merupakan jalan terbaik untuk kesejahteraan psikologi.

Di manakah letaknya proses kemaafan ini? Dikatakan bahawa kemaafan berada pada tahap kognitif, iaitu sejauh mana pemikiran kita menafsirkan sesuatu kejadian yang telah berlaku. Ada orang yang mudah memaafkan hal yang besar, sebaliknya ada individu yang sangat sukar memaafkan kesilapan yang kecil. Ia bergantung kepada sejauh mana mental kita memproses besar atau kecilnya sesuatu perkara. Ia juga bergantung kepada personaliti seseorang manusia.

Kesanggupan memberi maaf 

Kajian-kajian psikologi jelas menunjukkan bahawa ada dua implikasi utama dalam kesanggupan seseorang memaafkan orang lain. Mereka yang sanggup memberi maaf didapati akan lebih bersikap simpati dan menolong mereka yang dimaafkannya sebaliknya, mereka yang tidak sanggup memberikan kemaafan, didapati akan terus gelisah dalam hidupnya. Bahkan, ada yang meneruskan kemarahan dengan melakukan tingkah laku agresif lain seperti membalas dendam dan melakukan tindakan di luar batas undang-undang. Mereka yang memaafkan juga didapati mampu melakukan aktiviti sosial dengan baik, bukan sahaja terhadap mereka yang dimaafkannya, tetapi juga terhadap orang lain. Bagaimanapun, mereka yang tidak sanggup memberi maaf didapati lebih bersikap antisosial dan mengasingkan diri daripada masyarakat.

Umumnya, ahli psikologi percaya bahawa memaafkan orang lain bergantung sama ada individu itu dihadapkan dengan emosi negatif atau positif pada waktu kesalahan itu berlaku. Misalnya, orang yang dihadapkan dengan emosi negatif, contohnya dimarahi, dihina atau emosi mereka telah diganggu dengan teruk, mereka ini didapati sangat sukar untuk memaafkan pelakunya. Sebagai contoh, kecurangan dalam hubungan atau perceraian dalam rumah tangga. Ia menjadi hal yang sangat sukar untuk dimaafkan kerana peristiwa yang berlaku melibatkan emosi negatif. Sebaliknya, dalam keadaan tertentu kemaafan sangat mudah diberikan, khususnya apabila mangsa mempunyai emosi positif terhadap pelakunya.

Misalnya, dalam keadaan kemalangan jalan raya yang tidak disengajakan, walaupun mangsa berasa tidak berpuas hati dengan kejadian yang berlaku, mereka biasanya lebih mudah memaafkan pihak yang satu lagi. Lebih-lebih lagi jika pihak bertentangan mengalami musibah yang lebih teruk. Begitu jugalah sekiranya mereka yang bersalah memohon maaf daripada mangsa. Pelaku ini akan dinilai secara positif, atau dalam erti kata lain sebagai manusia yang bertimbang rasa dan bertanggungjawab. Ini akan menjadikan mereka lebih mudah dimaafkan berbanding mereka yang terus mengekalkan sifat ego diri walaupun telah membuat kesilapan.

Bagi sesetengah individu, kemaafan diberikan kerana ia menggambarkan 'kebaikan' imej diri terhadap keluarga, sahabat atau masyarakat. Kita berasa bersalah sekiranya tidak memberikan kemaafan kepada orang lain. Dalam agama Islam, memohon maaf dan memberi kemaafan merupakan satu sifat yang sangat terpuji. Justeru, Aidilfitri yang sedang diraikan ini merupakan peluang terbaik untuk kita semua bermaaf-maafan.

.

quilling

Merhaba sevgili site ziyaretcilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün quilling yazisini sunmaya karar verdik.


Quilling Workshop in Mumbai - Oct. 20, 2013 (Sunday)



Date: Oct. 20, 2013

Timings:

Medium: 10:00 am to 1:00 pm

Advanced (quillography): 1:00 pm to 4:00 pm

Advanced (jewellery) 4:00 pm to 7:00 pm

Charges:

INR 1500 Medium)

INR 2000 (Advanced, Quillography)

INR 2000 (Advanced, Jewellery)

Loose course outline:

Medium: Beehive technique, 6 combing techniques, royal flower, Malaysian flower, 3D petals, dimension addition, double fringed flowers

Advanced: Quillography - techniques and applications of concepts of text quilling, with an example of a monogram

Advanced: Jewellery - handling jewellery to give a good finish, with special stress on making them water resistant

Participants are not required to bring any material, but an advance notification of what level you wish to join is required, so that material can be prepared accordingly.

Advance payment of minimum 50% of the workshop fee is mandatory for confirmation of participation.

The workshop will be held in Goregaon (W), Mumbai. The address for the workshop shall be conveyed upon confirmation of participation & advance payment of fees.

You can, however, call 9096421638 or write to artzire@gmail.com/pritzd@gmail.com for more details

Goregaon West

Mumbai, Maharashtra, India 400062

View map · Get directions









Bu makale hakkinda daha fazla yazi gorebileceginiz onerdigimiz bir kaynak : quilling nerelerde kullanılır

Wednesday, October 30, 2013

toplu iğne ile peçete

Selam sevgili web sitesi takipçilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün toplu iğne ile peçete makalesini yayinlamaya karar verdik.


Günaydınlar,

Eminim çoğunuz köşe yapmayı biliyordur, zamanında nette deliler gibi köşe nasıl yapılır araştırmalarım aklıma geldi de bu masa örtülerini dikerken, bilmeyen arkadaşlarım için fotoğraflayıp, anlatmak istedim.Köşe yapmak için bir kaç teknik var elbette bana en kolay geleni bu:)))

Umarım faydalı olur, sevgilerimle...




toplu igne ile pecete 1
                                         kumaşımız duck keten, mavi ve kahverenginin mükemmel uyumu.....


toplu igne ile pecete 2
                                       kumaşımızın tersinden üçgen olacak şekilde katlayıp, iğneliyoruz.


toplu igne ile pecete 3
     katlanacak kısmını kaç santim istiyorsak ölçüp, toplu iğne ile işaret koyuyoruz.Ben 10cm.den işaretledim.


toplu igne ile pecete 4
...ve kumaşın uç kısmından içe doğru katlıyoruz.İşaret için koyduğumuz toplu iğne üçgenin tepe kısmında kalmış olmalı.


toplu igne ile pecete 5
Toplu iğnemizin yer aldığı köşeden başlayıp,oluşan hat üzerinden teğel alıyoruz.Makina ile dikeceğimiz kısım bu.


toplu igne ile pecete 6





toplu igne ile pecete 7
                                                                     Dikiş makinasında dikip.......


toplu igne ile pecete 8
                                                           fazlalık kısmı kesiyoruz.


toplu igne ile pecete 9
                                               Kumaşı köşesinden çevirip, 1-1,5cm kadar içe kıvırıp, dikiyoruz.


toplu igne ile pecete 10



toplu igne ile pecete 11





toplu igne ile pecete 12
                       bu kumaş da duck keten, sonbaharı çağrıştırdığı için (sıcaklardan iyice bunaldım da) aldım.


toplu igne ile pecete 13



toplu igne ile pecete 14











Ziyaret edilmesi gereken ilginc bir yazi : toplu iğne ile peçete

Tuesday, October 29, 2013

kalpli patik örneği

Merhabalar sevgili site okurlarimiz. Simdiki konumuz kalpli patik örneği.


kalpli patik ornegi 1




Ziyaret edilmesi gereken ilginc yazilar : bebek yelek mod

tarhana yap?l?s?

Merhabalar degerli site takipçilerimiz. Simdiki konumuz tarhana yap?l?s?.


tarhana yap l s 1


Tarhanadan önce tekrar söyleyim bazı bloglara halen yorum yazamıyorum. Çirkin Hatun, Leyla’nın kahve dükkanı, sevgilerimle, pastaneden ve bir çok arkadaşım sizin yorum ayarı tercihlerinizden, benim tarayıcı seçimlerimden ( daha doğrusu kızlarımın seçimlerinden) kaynaklanıyorL


Bu tarhanayı iki hafta önce yapıp kaldırdım, biliyorum belki geç kaldım ama arşivde bekletmek istemedim. Birde Ihlamurcum’da görmüştüm salça ile yapmıştı, yani kış ortasında bile yapabilirsiniz. Ya da yazdan domates ve kırmızı biber hazırladıysanız onlarla da yapılır.


Şimdiye kadar hep kuru tarhana yapıyordum ama hep kafamı kurcalayan bir yönü vardı. Kuruturken sebzelerin, yoğurdu özsuyu uçup gidiyordu. Düz mantıkla bu tarz daha vitaminli olur diye düşündüm.


Bir de tarhun otunu pazarda bulamadım, aktarlara bakmadım o yüzden kullanmadım.


Malzemeler:


·         1 kase rondoda çekilmiş domates


·         1 kase rondoda çekilmiş kırmızı biber


·         2-3 tane yeşil biber, tercihan acı


·         1 tane küçük doğranmış kuru soğan


·         1 kase yağlı yoğurt ve beyaz peynir karışımı


·         Un ( tam un kullanacaktım kalmamış)


·         Tuz


·         1 çay bardağı ekşi maya ( şart değil, kolaylaştırmak, hızlandırmak için kullandım)


·         1 kase kıyılmış, derotu, nane , maydanoz karışımı


Yapılışı:


·         Domatesi ,biberleri, soğanı tencerede bir taşım kaynattım, soğumaya bıraktım.


·         Soğuyunca yeşillikleri, yoğurdu , peyniri katıp rondodan geçirdim. Mayayı, 1 bardak kadar unu da katıp sabaha kadar mayalanmaya bıraktım.


·         Ertesi gün köpük köpük olmuştu, çok sert bir hamur haline gelene kadar  yoğurdum. Kapağını kapatıp ekşitmeye başladım.Çok sert olmalı çünkü mayalandıkça kıvamı yumuşuyor.


·         Derin bir kap kullanmak gerekli  çünkü ilk günler çok kabarıyor. Günde iki kez yoğurup gazını aldım, yine kapağını kapattım.


·         Böyle 5-6 gün devam ettim(bu süre ortamın ısısıyla ilgili olarak değişir), kabarma hızı kesilince bir miktar tuz atıp, kavanoza koyup dolaba kaldırdım.Çok ekşi isteyenler süreyi 10 güne kadar uzatabilirler.Tavsiye etmem iki hafta oldu , kavanozda buzdolabında duruyor halen hafiften kabarmaya devam ediyor, dolabımda benden bağımsız yaşayan bir organizma var!!!


·         İlk fırsatta tek pişirmelik parçalar haline getirip buzluğa kaldıracağım. Memnun kalırsam artık hep böyle yapmayı düşünüyorum, çünkü çok pratik; apartman şartlarında kurutmak sıkıntılı iş doğrusu.


Taşsın dökülmesin, ardı kesilmesin, hepimize yarasınJ



Hosunuza gidebilecek enterasan makale : kışlık un tarhana yapımı

bebe şapkaları

Selam degerli site ziyaretcilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün bebe şapkaları makalesini sunmaya karar verdik.



Çocuk şapka modelleri

Çocuk şapka modelleri

bebe sapkalari 1

Bebek şapka modelleri » Güncel Moda Blogu

örgü şapka modeli

bebe sapkalari 2

Waktu untuk ibadah korban


Waktu untuk ibadah korban

Hukum berkorban adalah sunat muakkad daripada Rasulullah SAW. Baginda berkorban untuk dirinya dengan dua ekor kambing yang gemuk dan bertanduk. Baginda juga pernah berkorban untuk Baginda dan keluarga dengan mengucapkan: “Ya Allah, ini adalah korban dari Muhammad dan keluarganya.”

Baginda juga pernah berkorban untuk umatnya yang tidak mampu berkorban. Waktu berkorban bermula selepas selesai solat Aidiladha. Jika penyembelihan dilakukan sebelum solat sunat Aidiladha, maka ia tidak dianggap sebagai korban.

Nabi SAW menyebut bahawa haiwan yang disembelih sebelum solat hari raya adalah sembelihan daging biasa, bukan ibadat korban.

Seandainya disedekahkan seluruh dagingnya ia hanya akan memperoleh pahala sedekah saja bukan pahala korban. Korban ibadat yang sudah dibataskan dengan ketentuan dan waktunya oleh Allah SWT.

Sekiranya ada orang yang menyembelih korban pada malam hari raya, maka ia suatu kekeliruan, mengabaikan sunnah dan mensia-siakan pahala korban. Jika itu berlaku lebih-lebih lagi bagi orang yang memahami, maka ia hendaklah mengulangi sembelihan setelah solat hari raya. Apalagi jika korban itu kerana nazar, maka hukum mengulanginya adalah wajib.

Sembelih sebelum zuhur

Oleh itu, penyembelihan haiwan korban adalah pada hari raya iaitu hari pertama, kedua dan ketiga bahkan ada yang mengatakan boleh menyembelih pada hari keempat iaitu akhir hari tasyriq. Namun yang lebih utama, hendaklah menyembelih korban hingga waktu zawal (tergelinci matahari ke barat).

Apabila tiba waktu Zuhur sedangkan dia belum menyembelih korbannya, sebaiknya ia menunda untuk hari kedua (keesokan harinya). Tetapi sebahagian imam ada yang mengatakan boleh (sah) menyembelih binatang korban itu selepas zawal, baik pada waktu malam mahupun siang hari.

Dr Yusuf al-Qaradawi berpandangan, tidak perlu menyembelih korban secara serentak pada hari pertama Aidiladha iaitu pada 10 Zulhijjah supaya daging korban tidak berlebihan pada hari itu.

Bagi yang belum menyembelih pada hari pertama boleh melakukannya pada hari kedua dan ketiga. Boleh jadi masih ada sebahagian yang memerlukan daging pada hari kedua atau ketiga berbanding hari pertama. Daging juga dapat dibahagikan sama rata.

Boleh korban untuk orang lain

Haiwan yang layak dikorban ialah unta, lembu dan kambing kerana ia termasuk jenis an’am (binatang ternak). Seekor kambing boleh dijadikan korban untuk seorang dan yang dimaksudkan seorang di sini ialah seorang dan keluarganya.

Nabi SAW ketika menyembelih korban berkata: “Ini daripada Muhammad dan keluarganya.”

Abu Ayyub berkata: “Pada zaman Nabi SAW, seseorang di antara kami biasa berkorban dengan seekor kambing untuk dirinya dan keluarganya sehingga mereka berlumba-lumba seperti yang kamu lihat.”

Seekor lembu atau unta dapat digunakan untuk tujuh orang. Satu pertujuh seekor unta cukup untuk seorang, tujuh orang dapat dihimpun untuk berkorban dengan seekor lembu atau seekor unta.

Syaratnya lembu itu tidak kurang dua tahun atau unta tidak kurang lima tahun. Bagi kambing umur minimum adalah satu tahun.

- BERITA HARIAN


Ranking: 5



Monday, October 28, 2013

Elizabeth Arden Eight Hour Cream



elizabeth arden eight hour cream 1














Benim için her derde devam krem denilince ilk aklıma gelen EIGHT HOUR ..






Dudağım çatladığında , dirseğim soyulduğunda , topuklarım kalınlaştığında , cildim pul pul soyulduğunda ,güneş yanıklarımda , rüzgardan sertleşen yüzüme , yarık ve çatlak her türlü derdimin imdadına koşan tek krem.. 






Hatta bu kremin hikayesi de şöyle ;






Elizabeth Arden'in çok sevdiği atı varmış.. Atı yaralandığında bakıcısı özel yaptığı bir krem kullanıyormuş.. Bir gün Elizabeth Arden de yaralanmış ama yanında tedavi edici bir şey bulamadığı için bu atının kremini kullanmış sonrasında hızla yaralandığı yer iyileşince bu kremi insanlar için formüle edilmiş şekilde piyasaya sürmüş..






Bence çok  iyi etmiş :)











elizabeth arden eight hour cream 2






Kremin kıvamı balm şeklinde .. Biraz ağır bir kokusu var ama sonucu için değer .. 






Bende hem tüp hemde kavanoz boyu var .. Yanımdan kesinlikle ayırmıyorum .. 7/24 benimle .. 



menangis lagi





As salam sume kwn2,






Semalam maaf yek aku senyap je.... aku cuti rehat aiyan ada appoiment echo kt hkl.  Ada berita gembira n sedih... sebelum bt echo aiyan kene amik syrup bg dia tido... punyalah lama tunggu sampai sejam setengah baru lah dia tido... mana lah dia reti duk diam... ke sana sini, dh terhoyong hayang dek kerana ubat tu pun gagah gk nk jln... 






Dr kelmarin lg aku dh rasa tak sedap hati... ntahla, masa echo tuh separuh jln je aku ada sekali, rasa mcm tak sanggup nk dgr or tgk... walaupun doc pkr lum bgtau lg, tp bile tgk kt monitor tuh kite pun rasa pelik, sbb selalu ada dua je warna, merah n biru utk jantung sebelah kanan n kiri tp semalam tibe2 ada tambah 1 warna lg..putih... 


Bile dh setel echo tuh doc pkr panggil n dia cite walaupun lubang kt jantung aiyan dh mengecil tp injap aiyan dh bocor n dia kene gak bt operate kt IJN, dia suruh kami tunggu surat utk operate kt IJN or tunggu appoiment kt IJN bln 4 thn dpn.  dh setel pas amik ubat sume aku ok lg... takde rasa sedih.  Tp bile dh duk dlm kete tgk segala keletah aiyan dlm kete tibe2 aku rasa sedih, sebak... airmata nih tibe2 mengalir laju je... sampai aku peluk n nngis kt aiyan... n dia selamba je dia tepuk2 kepala n bahu aku mcm tau je aku sedih...sedih sgt2, aku dok pikir camne kalu lps operate tuh dia tak seceria skrg, kalu dia tak aktif cam skrg camne... Allah... 2 thn aku tak nngis mengenangkan masalah jantung aiyan, mule2 dulu 2 thn lps masa aiyan umur 2bln 1st time tau dia ada jantung berlubang, skrg dia dh umur 2 thn 2 bln.  Besar betul dugaan kami.... Kalau boleh aku mintak tukar, biarlah aku yg rasa sakit tuh....  msti sakit kan... 












menangis lagi 1

benda yg aku nk sgt elak tp Allah dh tentukan segalanya











menangis lagi 2

ni lah feveret dia kt umah pakai kasut or slipar sume org kt umah... tu tgh pakai kst keje aku










p/s: Kwn2 doakan yg terbaik utk permata hati ku ini... 






Published with Blogger-droid v2.0.10


bebekbatanıyesı

Merhabalar sevgili web sitesi ziyaretcilerimiz. Simdiki yazimiz bebekbatanıyesı.


Pek mevsimi değil ama uzun zaman önce yazmışım,yayınlamak yeni nasip oldu..

Bu bebek battaniyesini,kızıma hamileyken başlamıştım.İlk başlarda çok hızlı gitti,ama hamileliğimin ilerlemesiyle benim elim -kolum ,battaniye de örüldükçe ağırlaşmaya başladı.Sıcakların bastırmasıyla da uzun süre ara vermiştim.Doğum izninde tamamlayıp bitirdim.Biraz delikli olmasından dolayı genelde çok soğuk olmayan havalarda  kullandım.Artık bize küçük geliyor ama yine de ara ara kullanıyorum.

Bu Yaman paşaya ördüğüm mavi renk battaniye ...Şiş 3 numara,ilmek sayısı 54 ...


                                      bebekbataniyesi 1






bebekbataniyesi 2







(Bu ipi keşfetmeden önce daha iri ponponları olan ,başka bir firmanın(Çelebi markaydı sanırım)dut ip denilenlerden de 4-5 tane bebek battaniyesi örmüştüm,ama hepsi hediye olduğundan hiç resimleri yok)


Bu da kızımın battaniyesi...


                                    bebekbataniyesi 3


Yapılışına gelince ;


İp:Alize Baby Set Marifetli  Şiş:3 numara(ipiyle beraber örülüşünü gösteren bir broşür de yanında veriliyor aklınızda olsun)


Bu vb ipleri örerken sadece ip kısımlarını örüyoruz,ponponlar  ilmeklerin içine girmemeli,örerken bazen kayabiliyor,ama sonradan düzeltebiliyorsunuz.Ben ilmekleri atarken (evde tığ uçlu şişim olmadığından)tığ yardımıyla şişe ilmekleri attım,kolay oldu. 


bebekbataniyesi 4


Her ip(iki ponpon arası) bir ilmek olmak üzere,toplam 60 ilmek olarak başladım.Her iki  tarafını da haroşo(ters)örgü olarak ördüm.Çok büyük olmasını istemediğimden 4 yumak bana yetti.Her sıra başını örmeden boş olarak aldım,böylelikle kenarlarındaki ponponları içe dönerek kıvrılmış gibi bir hava verdi.(Bu ipi ve örülüşünü çok sevdiğimden beyazından da alıp stok yaptım,bir gün örerim inşallah)


Örmek isteyenlere şimdiden kolay gelsin...



Ziyaret etmenizi onerdigimiz diger makale : bebekbatanıyesı

turkienin yemekleri

Selam sevgili site takipçilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün turkienin yemekleri yazisini sunmaya karar verdik.


turkienin yemekleri 1
İstanbul'da yaşamaya başladığım şu günlerde bir süredir takip ettiğim USLA "Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi" bünyesinde, okulun uygulama restoranı olan "8752 Akademik Lezzetler"in şefi pozisyonunda çalışmaya başladım. Daha ilk günden gerek çalışma arkadaşlarım gerekse okulun kendisi beni oldukça heyecanlandırdı.

İstanbul'un merkezinde bulunan USLA'da diğerlerinden farklı neler oluyor diyorsanız bu okulda yiyecek içecek sektörünün olmazsa olmazı "ağırlama" kısmı da büyük önem taşıyor. Konuyu bir de okulun kendi ağzından dinleyelim;



Otel, restoran ve ağırlama sektöründe gerek kariyer yapmak gerekse kariyerlerinde ilerlemek isteyenler için, Dünyada 25 yıldır ağırlama ve mutfak sektörlerinde kariyer gelişimi odaklı eğitim veren ve 4 kıtada okulları bulunan American Hospitality Academy International Hospitality Management Schools’un (“AHA-IHMS”) Türkiye haklarını alan “Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi” (USLA) ağırlama ve mutfak konusunda profesyonel gelişim programlarının kayıtları MAYIS ayı itibari ile başlıyor.

USLA, Ağırlama ve Yiyecek ve İçecek sektörlerine, uluslararası kalitede eğitim almış personel yetiştirmeyi ve sektördeki mevcut iş gücünü arttırmayı amaçlamaktadır. Otel, restoran ve diğer tüm ağırlama sektörü profesyonellerine, farklı bölümlerde uzmanlaşmak isteyenlere ve bu sektöre yeni girecek olan kişilere özel tasarlanmış programlar ile çok uluslu bir ortamda eğitim verilmektedir.

USLA, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Odalar Bölümü, Yiyecek ve İçeçek Hizmetleri, Uluslararası Ağırlama Hizmetleri Yönetimi, Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Pasta ve Ekmekçilik ve Uluslararası Mutfak Sanatları gibi programlardan oluşan kısa ve uzun dönem profesyonel eğitimleri ile ağırlama ve mutfak sektörlerinde uluslararası geçerli bir sertifika vermektedir.

USLA, ağırlama ve mutfak alanında profesyonel olarak çalışmakta olan ve belli bir dalda uzmanlaşmak isteyenlere uluslararası deneyime sahip eğitmenler ile ileri seviye gelişim programları da sunmaktadır.

USLA, ağırlama ve mutfak alanında uzun dönem eğitim alan öğrencileri için yurtiçi staj ve iş imkanlarına ek olarak başlıca ABD’de olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde 6 ila 18 ay süreyle Ritz Carlton, Marriott, Starwood, Hilton gibi zincir otellerde ve ünlü restoranlarda cazip maaşlı staj yapma ve iş bulma imkânı sağlamaktadır.

Her ay birbirinden farklı mutfak, kişisel gelişim workshopları da düzenleyen Uluslararası Servis ve Lezzet Akademi’sinde (USLA), hem gastronomi hem de servis konularında işin sırrını Yönetici Şef Osman Bahadır’dan öğreneceksiniz…

Detaylı bilgi için www.usla.com.tr


Tavsiye ettigimiz guzel makaleler : kozlenmis patlican salatasi

TUS ve DUS tercihleri 2-7 Ekim’de

oturtulmuş mutfak takımları

Merhabalar sevgili web sitesi takipçilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün oturtulmuş mutfak takımları yazisini paylasmaya karar verdik.


Cumhuriyetin ilk yıllarında, fayton ve at arabası vazgeçilmez ulaşım araçlarımızdı. Yollarda, salına salına dolaşırlardı. Atların nallarının ritmik sesleri parke taşlı yollarda yankılanırdı.


 


oturtulmus mutfak takimlari 1


 


Günümüzde ise, neredeyse hiç kalmadılar; bir elin parmakları kadar azaldılar. Bursa'da yalnız Botanik Park'ta ve Mudanya iskelesi civarında 10 kadar fayton var. İstanbul'da ise ağırlıklı olarak Büyükada'da bulunuyorlar.


 


Yeni fayton ve at arabası üreten, eskileri onaran usta kalıp kalmadığını merak ediyoruz. Araştırmalarımız bizi Mustafa ustanın dükkanına yönlendiriyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 2


 


Mustafa Bedik 50 yaşında. 1963 doğumlu. Faytonculuk ve at arabacılığı, dedesinin ve babasının mesleği. Amcası da at atabası ve fayton boyası üzerine ustalaşmış.


 


oturtulmus mutfak takimlari 3


 


Mustafa usta 11 yaşından beri bu işi yapıyor. Babası 80 yaşında vefat etmiş. Selanik göçmeniymiş. Balkan harbinde Türkiye'ye gelmişler.


 


oturtulmus mutfak takimlari 4


 


Mustafa usta bir yandan mengeneye sıkıştırdığı «başlık» üzerinde çalışıyor; bir yandan da bize anlatıyor: "Eskiden müşteriler vardı. Şimdi, piyasada bu işler bitti. Bursa'da sıfırdan fayton yapan iki kişi vardı. Şimdi ben tek kaldım. Diğer usta, traktör römorkuna döndü; pulluk işine döndü. Ben de talep üzerine çalışıyorum".


 


oturtulmus mutfak takimlari 5


 


Mustafa usta, başlık çakma işini bitirdikten sonra «ıçkı»sını eline alıyor; mengeneye sıkıştırdığı ağacı yontmaya, şekillendirmeye başlıyor. Içkı, rende, keser, ıskarpile, törpü, sistre sıklıkla kullandığı aletlerden.


 


oturtulmus mutfak takimlari 6


 


"Bizde ağaç ve demir işleri bir arada yapılır" diyor. Sıcak demiri şekillendirmek için kullandığı ocağını yeni onarmış. Henüz ocağın önündeki kalıpları açmamış. Sıcak demirleri tutacağı kıskaçlar, ocağın önünde kullanılacakları günü sabırla bekliyorlar.


 


oturtulmus mutfak takimlari 7


 


Ocağın hemen önünde «örs» var. Örs, bir ağaç kütüğün üzerine yerleştirilerek çalışma seviyesine yükseltilmiş. Kütüğün üzerinde ise, dövme işinde kullanılacak çeşitli boyda keski ve çiviler var. "Eskiden kara kaynak yapılırdı" diye anlatıyor "İki demir ısıtılarak üst üste yerleştirilir; araya toz konur, sonra çekiçlenirdi. Çok sağlam bir kaynak elde edilirdi. Şimdilerde bu kaynak yöntemini bilen çok az kişi kaldı".


 


oturtulmus mutfak takimlari 8


 


Tezgahta Bursa «Esebey» arabalarının kenarlarının şekillendirme kalıplarını görüyoruz. Bu kalıpların nasıl kullanıldığını soruyoruz.


 


oturtulmus mutfak takimlari 9


 


Mustafa usta, yaparak anlatıyor; bir araba kenarı alıyor; kalıpları belli bir düzende yerleştiriyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 10


 


Bir faytonun dört tekerleğinin «başlık»larını daha önceden hazılamış.


 


oturtulmus mutfak takimlari 11


 


Vakti zamanında amcasının boyamış olduğu tekerlek göbeklerini, dükkanın bir köşesinde anı olarak saklıyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 12


 


Dükkanda, çok eski yapımlar olduğu her hallerinden belli olan parçalar var. Her birinin görevi ayrı.


 


oturtulmus mutfak takimlari 13


 


«Kantarma» beygir ağzına, çeneye geçer. Azgın atlar için.


 


oturtulmus mutfak takimlari 14


 


Mustafa ustanın dükkanı adeta bir canlı müze gibi. Bir fayton basamağını eline alıp bize gösteriyor. El yapımı. Arkasındaki tarih 1810 yılını işaret ediyor. Tarih, çok paslı olduğu için, görüntülemekte zorlanıyoruz.


 


oturtulmus mutfak takimlari 15


 


«Yapıştırma», tekerleklerde kullanılan en eski tekniklerden biri. Ağaç tekerlek bir kalıba (tekerleğe demir çember geçirilirken kullanılan tezgaha) oturtuluyor; tahta tekerleğin etrafına geçirilecek demir çember ısıtılarak genleştiriliyor; demir soğudukça çember tahta tekerlek ile bütünleşiyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 16


 


«Lobut», tekerleğe takılan, tek parça bir ağaç. Çemberin altındaki gövde. Tekerleğe oturtulduktan sonra, fazla kısmı kesiliyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 17


 


Tahta tekerlek gövdesinin çevresine demir çember takıldıktan sonra, istenirse, lastik şerit de geçirilebiliyor. Böylece tekerleğin daha sessiz çalışması sağlanıyor.


 


"Bursa'da, tek atlı faytonların bitmiş dingil arası - iki tekerleğin arası - 1 metredir. Arabanın kasa uzunluğu 2,10 ila 2,20 metredir. Çift atlı faytonlarda, alt takım dingil arası 145 cm'e kadar bağlanır. At arabalarında, arka tekerlekler 7 cm yüksektir. Bu, akıntıyı verir. Arabanın ağırlığı ölçmek için özel bir yöntem kullanılır. Şeytan kantarı ile çekildiğinde, ibre 4 kiloyu gösterdiğinde, arabanın yürümesi lazım. Yoksa, araba ağır sayılır".


 


oturtulmus mutfak takimlari 18


 


Çok eski faytonlarda yolu aydınlatmak için «kandil» bulunurmuş. Tavana asılı 2 kandilin kaç yıllık olduklarını tahmin etmeye çalışıyoruz. O zamanın yollarını, onların gözlerinden görmek isterdik.


 


oturtulmus mutfak takimlari 19


 


İlerleyen zamanlarda, kandiller, daha şık birer görünüm almış; kristal kesme camlar eklenmiş. Camlara "kesme" süsler yapılmış.


 


oturtulmus mutfak takimlari 20


 


Dedesi Nuri beyin çalışırken çekilmiş bir fotoğrafını özenle koruyor. Babası İbrahim ustanın da fotoğrafı, çerçevenin alt köşesine iliştirilmiş.


 


oturtulmus mutfak takimlari 21


 


Bize babasının dükkanının fotoğrafını gösteriyor. Fotoğraftaki isimleri rahmetle anıyor: "Babik (babasının lakabı, bonkör anlamına geliyormuş), Harbi Kenan, Karakaş İsmail, Camgöz Nizamettin, Çetek Hasan, Pu.. Palaz, Or.... Şaban, Uzun Osman, Palabıyık Mahmut, Kör Raşit....". Babası İbrahim usta, "Bursa At Arabacıları Derneği"nin kurucusu ve ilk başkanıymış.


 


oturtulmus mutfak takimlari 22


 


Mustafa usta, gururla bize yaptığı arabaların fotoğraflarını gösteriyor. "Bursa Tofaş müzesindeki arabaları da ben yaptım" diyor ve devam ediyor: "İstanbul'daki, 2012 At ve Binicilik Fuarı'na katıldım. Açılış gününde çekilmiş fotoğraflarım var. Bursa "Rahvan Atları Yarışları"nda, arap atlarında dört dalda, birinciliğim var".


 


oturtulmus mutfak takimlari 23


 


Mustafa ustaya bugüne kadar kaç tane fayton ve at arabası yaptığını soruyoruz. Bize belgeleriyle anlatıyor. Yaptığı her arabanın fotoğrafını çekmiş. Onları bir sehpanın üzerinde sergiliyor. Biz de fotoğraflıyoruz. "Fayton, bu arabaların genel adı. Fanyo (sepet fayton) adalarda kullanılır. Fayton, körüklü bir arabadır".


 


Bilgi vermeye devam ediyor: "Ön takımın ağacı dört parçadır: kundak, çark takozları, bağcık, deve boyun yastığı. Arka takım ağacı ise sadece üç parçadan oluşur: çatallar ve deve boyun yastığı".


 


oturtulmus mutfak takimlari 24


 


Oldukça tarihi bir Nacar marka saat, bize yukarıdan bakıyor. "Kurmalı saat. Kaç yıllık olduğunu bilmiyorum. Size öyküsünü anlatayım. Ben, 11-12 yaşlarında olmalıyım. Saati kurmak istedim. Fazla kurmuşum. Zembereği kırıldı. Babam çok kızdı. O günü hiç unutmuyorum. O günden beri, bu saat çalışmıyor. Bana o günleri anımsatıyor". 


 


oturtulmus mutfak takimlari 25


 


Bir rafın üzerinde duran tahta kutuyu merak ediyoruz. Ne olduğunu soruyoruz. "Kutu mu? Ben dükkana geldiğimden beri orada duruyor. Ne olduğunu hiç bilmiyorum". Dış görünüşüne bakarak, çok eski bir fotoğraf makinası olabileceğini düşünüyoruz.


 


oturtulmus mutfak takimlari 26


 


Yukarıda sözünü etmiştik; Mustafa ustanın dükkanı canlı bir müze gibi. Bize sandığında sakladığı belgeleri gösteriyor. "Fayton sürücü ehliyeti" 1959 yılından. Defterin diğer sayfalarında, "10 lira para cezası" kesildiğini ve ehliyete işlendiğini görüyoruz.


 


oturtulmus mutfak takimlari 27


 


"Fayton ruhsatı" 1970 yılından.


 


oturtulmus mutfak takimlari 28


 


Faytonun "Fenni muyanesi" 20.5.1971 tarihinde yapılmış. 6 ay süre ile geçerli. 20.11.1971'de sona eriyor.


 


oturtulmus mutfak takimlari 29


 


"Ruam", hayvanın sağlık muayenesi karnesi.


 


oturtulmus mutfak takimlari 30


 


"Yağız kısrak, 10 yaşında, 140 cm boyunda"


 


oturtulmus mutfak takimlari 31


 


"Motorsuz taşıt ruhsatı". İskenderun'dan verilmiş. Ruhsatın üzeri imza dolu: Zabıta Müdürü, Trafik Şube Müdürü, Veteriner Müdürü, Belediye Başkanı ....


 


oturtulmus mutfak takimlari 32


 


Mustafa ustanın anlatma coşkusu, bizim de dinleme isteğimiz hiç bitmiyor. Laf lafı açıyor, saatler akıp, gidiyor. Ayrılık zamanı geliyor. Bugün Mustafa usta ile tanıştığımız için çok mutluyuz.


 


Bizleri kabul ettiği, zamanını ayırdığı, mesleğinin inceliklerini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz. Daha uzun yıllar, sağlıklı ve huzurlu yaşamasını diliyoruz.


 



Bu makale ile alakali daha detayli yazi inceleyebileceginiz onerdigimiz bir site : oturtulmuş mutfak takımları